Wednesday, August 16, 2017

Jajangmyeon in da houseeeee~




Jeng jeng jenggg..

Jajangmyeon in da house!





mood rajin! okay la pape related to korean food memang secara automatic aku akan rajin. i'm addict with this kind of food k. lagipun aku kena busy kan diri , busy kan diri sebusy busy nya supaya rasa down, rasa sunyi tu terisi sikit. sunyi sebab? sebab aku kan anak tunggal. so...haha, tak lah. aku alone dengan diri sendiri. okay takde kena mengena dengan topic. move!


jjangmyeon, jajangmyeon, jjajangmyun a.k.a korean black bean noodles sejenis mee berkuah pekat yang hitam. this is a must try korean food okay. aku tak dapat nak describe rasa dia macam mana. sebab lain orang lain tekak. and this is just nice. haha.just nice. sedapppppp sangat. not only just. dan aku kennot move on dengan jajang ni. paste dia boleh dapatkan dekat fb mariMogo. kat ig marimogo.hq .


act, aku bukan lah dropship apatah lagi agent. why aku suka sangat promote walaupun tak disuruh? yelaaa in case orang yang baca post aku dekat ig tu terdetik nak cuba, secara tak langsung boleh terus click yang aku tagged tu right? haah, aku memang baik duh. orang lain je anggap aku jahat. kahkah, dia mari angin dah nak emosi.


tadi dah type cantik canti tentang review a few of korean food, tetapi malangnya tak lepas post disebabkan masalah teknikal. apahal entah google cari pasal tak kasi post. banyak dah post post sebelum ni aku deleted atas sebab sebab tertentu. okay ni je nak cerita. eh kejappp. resepi?




1. Tumis bawang putih 3-4 ulas, sehiris halia (potong ikut kreativiti), bawang holland (separuh jadi la,jimat) , green onion (p google). 

2. Masukkan carrot, potato,timun jepun (potong dadu, ikut kreativiti) goreng bersama geng geng tumisan tadi. 

3. Masukkan chicken fillet, nak isi daging pun boleh. Letak air 100ml, jjajang paste 125ml. Masukkan mushrooms. Biar sampai empuk dan mendidih. 

4. Bancuh 1 sudu penuh (sudu besar) tepung jagung + 50ml air. Masuk dalam kuah, kacau sampai likat penuh kasih sayang. Agak agak pekat boleh campak ke tanah 😆 kahkah. 

P/s : boleh makan bersama kimchi, danmuji. Please jangan tanya danmuji tu apa sbb jawapan dia sejenis yellow radish. Sila google. Nak lagi sedap rajin rajinkan diri goreng telur okay 😘 resepi ni telah di modified. Boleh ikut pemikiran luar kotak masing masing k. Paste macam biasa boleh dapat dekat @marimogo.hq@marimogo.kuantan 

Jangan tanya rasa dia macam mana. Sebab ni salah satu korean food yg 'a must try' katakauuuu! Sbb rasa dia jauh sekali dgn nasi lemak sambal kerang mahupun ikan patin masak tempoyak ataupun lemang periuk kera k. Rasa dia just nice. Just nice. Sedap lah untuk tekak macam aku.


kbai. xoxo. cikqin

No comments:

Post a Comment